Terug naar overzicht

Beveiliging en leesbaarheid regionale websites ver onder de maat

Door: Samantha van der Werf

Hoera, het Cross Media Collective is een feit! Hartstikke leuk om met verschillende disciplines het MKB te gaan bedienen, want zoals uit eigen onderzoek blijkt is dit hard nodig. We hebben vijfhonderd websites van bedrijven in de regio bekeken en op 224 sites een korte webcheck gedaan. Internationale bedrijven hebben hun zaakjes meestal wel op orde, hoewel ook daar soms onduidelijk is waar je bent, waarom Engels en Nederlands door elkaar staan en waarom het contactformulier niet via een beveiligde verbinding wordt verstuurd. Maar bij de onderzochte bedrijven was meer aan de hand. Uit ons internetonderzoek blijkt dat de sites van deze ondernemingen niet voldoende zijn afgestemd op de eisen van deze tijd.

Veel websites hebben geen beveiligde verbinding als je inlogt.

Eind 2016 voerden we onderzoek uit naar de kwaliteit van websites van 224 middelgrote bedrijven uit Haarlemmermeer en omstreken. Uit deze steekproef bleek dat slechts 38% responsive is, oftewel goed leesbaar op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. We schrokken nog het meest van de slechte beveiliging: minder dan 10% van de onderzochte websites is adequaat beveiligd tegen hacken of het lekken van gegevens. Veel websites beschikken echter over een contactformulier of zelfs een login voor een webshop of ledenportaal en de wet schrijft duidelijk voor dat deze aan strenge veiligheidseisen moeten voldoen (Wbp).

Visitekaartje op internet

Ook bleken de vormgeving en de kwaliteit van de teksten lang niet altijd professioneel te zijn, waren sommige websites slecht vindbaar via zoekmachines en werd er te weinig gedaan aan online marketing. Verschillende sites zijn duidelijk vijf tot soms zelfs tien jaar geleden ontwikkeld en daarna nooit meer aangepast aan de hedendaagse vereisten. Maar een site is nog steeds een van de belangrijkste visitekaartjes van een bedrijf. Veel klanten nemen immers eerst een kijkje op de website om vervolgens te beslissen of een onderneming professioneel en betrouwbaar op ze overkomt. Wij beschikken binnen het CMC over de vakkennis en de disciplines die nodig zijn om deze websites om te vormen tot sites die volledig voldoen aan de eisen van deze tijd. We hebben deze bedrijven daarom via een geboortekaartje een aanbod gedaan om hun site te verbeteren. De eerste reacties zijn al binnen! De komende tijd houden we je via blogs op de hoogte.

Unieke samenwerking

Mocht je het nog niet opgemerkt hebben, het Cross Media Collective bestaat uit een ervaren webbouwer met een eigen beheersysteem (CMS), een vormgeversduo, een specialist in online marketing en vindbaarheid via zoekmachines (SEO-marketeer) en een tekstschrijver. Daarnaast werken we samen met professionals op het gebied van business coaching, fotografie, vertalingen, drukwerk, de ontwikkeling van mobiele apps en video’s en diverse andere disciplines. Dankzij dit unieke partnerschap is het laten bouwen van een nieuwe website voor bedrijven uit de regio nu een stuk gemakkelijker. Zij hebben nog maar één partner nodig voor de complete ontwikkeling van een nieuwe, moderne website met alles wat daarbij komt kijken.

Terug naar overzicht